Het is vandaag World Emoji Day. Dat de emoji in het zonnetje wordt gezet met een eigen dag en dat we dat vieren op 17 juli is logischer dan je zou denken. Waarom? Het antwoord op deze vraag en andere feiten over de emoji lees je hieronder.
De geschiedenis van de Emoji
De emoji kan gezien worden als de derde generatie smiley. In 1963 gebruikte Richard Ball voor het eerst een smiley in een reclame-uiting. Hij plaatste het inmiddels bekende :-)-teken in een gele bol die een zon met gevoel moest voorstellen. In 1982 werd de smiley voor het eerst op het internet geplaatst. Scott Fahlman, een onderzoeker bij IBM, poste de eerste :-) op een bulletinboard om te voorkomen dat zijn post sarcastisch werd opgevat. Door velen wordt dit gezien als de geboorte van de computersmiley.
Later werd de smiley vervangen door een afbeelding en werd een emoticon genoemd. Die naam heeft het te danken aan de verschillende varianten emoties die konden worden weergeven, waar vervolgens weer tekencombinaties aan werden gehangen. Vooral in messengers en internetcommunities werden de emoticons in rap tempo omarmd.
Ondertussen werd in Japan het brede scala aan emoties uitgebreid met visualisaties van onder andere gebouwen, planten en objecten. De emoji (vrij vertaald van het Japans: afbeeldingsschrift) is geboren.
In 2011 omarmt het westen de emoji ook massaal als Apple het Emoji Color Typeface toevoegd aan iOS en even later ook OS X. Niet veel later maakt Android een eigen variant en ondersteunt Whatsapp het typeface van beide bedrijven.
Easter eggs in emoji
Dit jaar vieren we voor het eerst World Emoji Day. Dat we de emoji op 17 juli in het zonnetje zetten komt omdat Apple op 17 juli 2002 haar kalenderapplicatie, iCal, aan de wereld presenteerde. Om die reden is, als je de gescheurde kalender emoji gebruikt, de datum “July 17” ( 📆 ) te zien. Dit is overigens niet overal het geval. Zo laat Twitter een emoji met 15 juli zien omdat het sociale medium toen werd gelanceerd. Mobiel zal je, afhankelijk van je besturingssysteem, de Apple-, Android- of Windowsvariant van de emoji zien.
En zo zijn er meer easter eggs in Apple’s emoji’s verwerkt. Zo is onder andere de naam van Steve Jobs beste vriend (John Appleseed) op de credit card te vinden ( 💳 ), zijn Apple’s apparaten terug te vinden in de emoji’s ( 📱, 💻 en ⌚️ ) en is de “Think Different”-campagnetekst te vinden op het klembord ( 📋 ).
Snelst groeiende taal
De emoji heeft binnen een paar jaar een enorme opmars doorgemaakt. Door Britse taalkundigen wordt de emoji zelfs erkend als taal en zou het de snelst groeiende taal in de geschiedenis zijn. Critici zijn het daarmee niet eens, maar is wel een ‘volwaardig communicatiemiddel’. Vooral onder jongeren is de emoji populair en zijn er Whatsappgroepen waar niet anders wordt gecommuniceerd dan met de emoji.
Benieuwd naar hoe jij emoji’s kunt inzetten in je online / social mediacampagne? Kom een kopje koffie drinken en we bespreken graag de do’s en don’ts.