Whatsapp, Facebook en YouTube zijn de grootmachten van de social media. Niet alleen onder jongeren, maar ook oudere generaties maken gretig gebruik van deze middelen om in contact te staan met de rest van de wereld. Newcom Research publiceerde het Nationale Social Media Onderzoek 2017 en bracht weer interessante inzichten uit de social wereld aan het licht. Instagram heeft Twitter van z’n plek gestoten in de top 5 meest gebruikte social media en Facebook wordt steeds minder gebruikt door jongeren. Zij maken massaal de overstap naar de visueel gerichte Snapchat en Instagram.

Populairste social media in 2017

Whatsapp, Facebook en YouTube mateloos populair

Op nummer 1 in de top 5 populairste social media staat Whatsapp. 10,9 miljoen Nederlanders maken gebruik van de messaging-app, en 7,8 miljoen gebruikers doen dit zelfs dagelijks. Facebook volgt op de voet met 10,4 miljoen gebruikers en 7,5 miljoen dagelijkse gebruikers. Hoewel Facebook veel gebruikers heeft, is het gebruik met 8% afgenomen bij jongeren van 15 tot 19 jaar. Youtube staat een beetje achter met 7,5 miljoen gebruikers, maar is alsnog erg populair met 1,7 miljoen dagelijkse gebruikers.

Whatsapp meer gebruikt door ouderen

Twitter staat plek af aan Instagram

Stilstand blijkt achteruitgang voor Twitter, want het social medium bleef constant en werd daarmee ingehaald door Instagram. Instagram heeft met 50% groei een flinke inhaalslag gemaakt en Twitter uit de top 5 geduwd. Hoewel Instagram een forse groei doormaakte, is dit niet in elke leeftijdsgroep van toepassing. Het medium is vooral populair bij Nederlanders onder de 40.

Snapchat voor jongeren, Facebook voor ouderen

65-plussers maken steeds meer gebruik van social media. Hoewel Whatsapp steeds populairder wordt binnen de oudere leeftijdsklasse, wint Facebook het nog altijd. 68% van de ouderen gebruikt Facebook, tegen 61% Whatsapp-gebruikers. Onder jongeren blijft het gebruik van Whatsapp stabiel.

LinkedIn heeft voornamelijk gebruikers ouder dan 20 en blijft stabiel. Wel heeft het medium meer dagelijkse gebruikers dan vorig jaar.

Snapchat ervoer een groei van 77% in dagelijks gebruik en is daarmee de snelste stijger. Het social medium is echter vooral populair onder jongeren tussen 15 en 19 jaar. Het aantal Snapchatters is met 1,9 miljoen gebruikers bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast heeft Snapchat 960.000 dagelijkse gebruikers.

Facebook meer gebruikt door ouderen

Verwachtingen en zorgen over privacy

Hoewel het gebruik van social media nog steeds stijgt, stijgt ook het wantrouwen. 66% van de gebruikers maakt zich zorgen over doorverkoop van persoonlijke gegevens en 57% vertrouwt social media niet. 17% van de gebruikers heeft echter veel vertrouwen in social media.

Newcom Research heeft ook een aantal verwachtingen qua social media opgesteld voor het komende jaar. Social mediagebruik zal blijven stijgen, maar niet elk medium groeit binnen elke bevolkingsgroep. Daarnaast zal de top drie, Whatsapp, Facebook en Youtube, hetzelfde blijven onder jongeren. Instagram zal echter nog een grote inhaalslag maken en YouTube voorbij gaan qua dagelijks gebruik. Ook zal Snapchat Twitter passeren in totaal gebruik, omdat Twitter constant blijft.

Instagram haalt Youtube in, Snapchat haalt Twitter in