Vijf maanden geleden introduceerde Facebook Instant Articles. Een functie die ervoor zorgt dat artikelen tot leven komen. Vanaf vandaag is de functie voor de iOS-app van Facebook beschikbaar en kunnen iPhone bezitters sneller artikelen lezen.

Hoe werkt het?

Met Instant Articles kunnen uitgevers artikelen aanmaken die gehost worden op de servers van Facebook. Dit zorgt ervoor dat gebruikers de artikelen direct kunnen lezen zonder dat ze doorgestuurd worden naar een externe website. Hierdoor is de laadtijd tot tien keer zo snel als normaal.

De artikelen kunnen gecustomized worden door het aanpassen van lettertypes, kleuren en css. De foto’s die bij het artikel worden toegevoegd kunnen nu op hoge resolutie vertoond worden, waardoor de lezer diep kan inzoomen op de foto. Handig bij het tonen van een kaart of het nauwkeurig bekijken van een gedetailleerde foto. Android gebruikers moeten nog even wachten op de final versie van de functie. Die wordt later dit jaar beschikbaar gesteld. Wel kunnen ze al gebruik maken van de publieke beta versie die deze week is uitgekomen.

Wie gebruikt het?

Benieuwd hoe Instant Articles werkt? Verschillende publishers maken al gebruik van de nieuwe functie, waaronder de New York TimesThe Guardian, BBC News, Spiegel Online, Bild, The Atlantic en Buzzfeed. Je kunt Instant Articles bekijken vanaf je mobiele telefoon, ze zijn te herkennen aan het bliksemschicht symbool.