Instagram is begonnen met het opslaan en tonen van afbeeldingen in een hogere resolutie. De vierkante foto’s op het sociale netwerk werden tot nu toe altijd opgeslagen met een resolutie van 640×640 pixels. Sinds vorige week slaat het bedrijf afbeeldingen ook op in een formaat van 1080×1080 pixels.

Sinds de oprichting van Instagram eind 2010 worden foto’s opgeslagen en weergeven in een resolutie van 640×640 pixels. Sinds die tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste fotodeeldiensten ter wereld, door Facebook overgenomen en zijn schermen van mobieltjes groter en scherper geworden. Gedeelde foto’s werden op smartphones met een hogere resolutie uitgerekt en daardoor minder scherp weergeven.

Een lezer van The Verge ontdekte eerder deze week dat foto’s ook in een resolutie van 1080×1080 pixels werden opgeslagen. Uit navraag bij Instagram bleek de dienst inderdaad foto’s in de iOS en Android-applicaties enkele dagen in het grotere formaat te tonen. Ook op de, pas onder handen genomen, website worden inmiddels de grotere afbeeldingen getoond.

Afbeeldingen die voor de veranderingen zijn geüpload behouden het 640p-formaat. Ook video’s zullen nog op de oude resolutie getoond worden.