Instagram laat zijn vertrouwde vierkant een beetje los. Je kan vanaf nu niet alleen meer de typerende vierkante foto’s op Instagram voorbij zien komen maar ook liggende en staande foto’s en video’s. De meningen over deze veranderingen zijn verdeeld.

20% is al liggend of staandInstagram landscape portrait

Sinds het begin van Instagram waren alleen vierkante afbeeldingen en later ook video’s te tonen. Volgens het netwerk wordt 1 op de 5 van de foto’s door middel van hulpapplicaties bijgesneden tot liggende en staande foto’s met witte of zwarte balken ernaast. Dat is nu verleden tijd met de nieuwste update. Voorstanders zeggen dat zij nu niet meer vrienden hoeven ‘weg te snijden’ uit grote groepsfoto’s en dat gebouwen zoals de Eiffeltoren nu tot zijn recht komen.

Gemak en variatie

De mensen die nog niet helemaal weten of zij blij zijn met deze optie zien het als een vorm van gemak. Waar het eerst nog een kunst was om je foto zo mooi mogelijk in het vierkant te krijgen is nu geen sprake meer. Ook denken mensen dat het rommelig zal worden om de tijdlijn van het sociale netwerk, maar dat moeten wij nog ondervinden.

Vierkant staat nog vooraan

Vierkante foto’s en video’s zullen altijd ruimte hebben op Instagram, vertelt het netwerk. Foto’s die je vanuit de app maakt zijn vierkant, alleen degene die je upload kunnen in de nieuwe voormaten. En op de profielen zijn alle tumbnails nog steeds vierkant. De profielen blijven hierdoor strak en overzichtelijk. Instagram vindt het belangrijk dat wij ons visuele verhaal kunnen vertellen zonder belemmerd te worden, vandaar deze aanpassing.

Binnen ons team is de meerderheid toch nog voor het vertrouwde vierkant, maar wie weet gaan wij overstag… Houd onze eigen Instagram in de gaten!