Snapchat en iMessage groeien groeien, Skype en Messenger krimpen. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van Telecompaper over het social media gebruik in Nederland.

Het gebruik van Snapchat in Nederland is snel gegroeid in de afgelopen twee en een half jaar, volgens de april editie van Telecompaper’s Dutch apps marktrapport. In april is de app op 3,5 miljoen smartphones geïnstalleerd. Dat is een toename van 78% in twee en een half jaar.

Vanaf oktober 2017 leek de groei van Snapchat te stagneren. Dit zou te maken kunnen hebben met de nieuwe interface die in het begin van het jaar is geïntroduceerd en die voor veel kritiek zorgde bij veel Snapchat-gebruikers.

In Nederland gebruiken vooral jonge mensen Snapchat. Ongeveer 73% van alle gebruikers zijn jongeren van 12 tot 19 jaar. Het gebruik van Snapchat onderen oudere mensen is aanzienlijk lager.

iMessage groeit 44% in twee en een half jaar

iMessage, het berichtplatform van Apple, is ook snel gegroeid in twee jaar. De groei is mede te danken aan de toenemende groei van iPhone-gebruik onder de jongste leeftijdscategorieën. Het gebruik van smartphones onder jongeren van 12 tot 19 jaar is gestegen tot 52%. Dit is een groei van 13% in het laatste kwartaal van 2017, ten op zicht van het eerste kwartaal van 2016. Het gebruik van iMessage is in twee en een half jaar toegenomen met 44%.

96% gebruikt WhatsApp op smartphone

WhatsApp is in Nederland verre weg de meest gebruikte app voor het versturen van berichten. De app is 12,2 miljoen keer geïnstalleerd.

De afgelopen jaren was er een duidelijk verband tussen de absolute groei van WhatsApp en de groei van de smartphones in Nederland. De installatie van WhatsApp lijkt zijn plateau met 96 procent te hebben bereikt ten opzichte van zijn installed base. Als de app nog verder groeit is dat te danken aan het groeiende gebruik van smartphones onder ouderen.

Installaties van Skype dalen met 28% in twee jaar

Skype en facebook Messenger hebben beide terrein verloren. Skype is het hardst gezakt. Twee en een half jaar geleden stond skype nog in de top drie van meest geïnstalleerde berichten apps. In april van dit jaar is skype gedaald tot de laatste plek van de meest geïnstalleerde apps. De grootste piek van skype was in juli 2016, toen skype 3,5 miljoen keer werd geïnstalleerd. In april van dit jaar is dit nummer gedaald naar iets minder dan 2,5 miljoen installaties. De voornaamste oorzaak zou de nieuwe interface zijn.

Nederlanders verwijderen massaal Facebook Messenger van smartphone

In de afgelopen twee kwartalen hebben veel Nederlanders de facebook Messenger app van hun smartphone verwijderd. In oktober 2017 was de app 8.010.000 keer geïnstalleerd op Nederlandse smartphones. Het cijfer is nu aan het dalen. In januari van dit jaar is de installatie met twee procent gedaald ten opzichte van oktober 2017. In april was de daling 6,5% in vergelijking met oktober. De versnelde achteruitgang in het gebruik van de app is waarschijnlijk te wijten aan de recente data schandalen op facebook. Ook is het gebruik van Facebook Messenger veel lager dan dat van WhatsApp.