Facebook gaat de komende weken nieuwe functies voor video’s uitrollen. Zo zal het mogelijk zijn om video’s ‘geheim’ te delen en kan de video in een bepaalde categorie worden geplaatst, bijvoorbeeld entertainment of nieuws.

De video’s die geheim worden gedeeld komen niet terecht in de tijdlijn van de gebruiker maar direct onder het kopje video. Via een directe URL kan de video worden gedeeld. Pagina’s die bijvoorbeeld leuke filmpjes posten kunnen via de URL linken naar een video die op de pagina van de eigenaar staat.

facebook

Video wordt steeds belangrijker voor Facebook. Iedere dag worden er gemiddeld 4 miljard video’s bekeken. Facebook telt al een view als een video drie seconden is afgespeeld. Veel Facebookgebruikers uploaden video’s die ze niet zelf hebben gemaakt, bijvoorbeeld omdat ze die grappig vinden. Voor Facebook is het vrijwel onmogelijk om geld aan de video’s te verdienen omdat de eigenaren van de content daar dan ook iets van willen krijgen. Met de nieuwe functie kan er worden gekozen of anderen de video mogen embedden. Hierdoor krijgt de gebruiker meer macht en kan hier mogelijk ook aan gaan verdienen. Facebook zou namelijk aan het testen zijn om advertenties van tien seconden aan het begin van een video te weergeven. Met deze advertenties zouden eigenaren en Facebook geld kunnen verdienen.

Andere nieuwe functies zijn de mogelijkheid voor adverteerders om het publiek te filteren op geslacht en leeftijd, het kiezen van een thumbnail voor de video, het toevoegen van ondertiteling en het geven van een houdbaarheidsdatum. De video wordt dan op de gekozen datum verwijderd waarna de statistieken wel bewaard blijven.