Facebook is een test gestart met ‘M’, een persoonlijke assistent in Messenger die de concurrentie aan moet gaan met Apple’s Siri, Google Now en Microsoft’s Cortana.

Dat heeft Facebook-vice-president David Marcus laten weten in een interview met Wired.

Anders dan bij andere digitale assistenten maakt M geen gebruik van stemcommando’s. In Facebooks berichtendienst, Messenger, kunnen gebruikers vragen stellen. Zo is het mogelijk om via M een plekje in een restaurant te reserveren, hotels te boeken, te zoeken naar geschikte cadeaus’s en afspraken in te plannen.

M werkt op basis van kunstmatige intelligentie die wordt getraind door mensen, terwijl zogenaamde menselijke ‘M-trainers’ ook antwoorden zullen geven. Gebruikers hebben hierbij geen idee of ze met de computer of een van de ‘M-trainers’ praten. Op deze manier wordt M ook steeds slimmer.

Marcus heeft, wat betreft de verwachtingen voor M, de lat hoog gelegd. Hij hoopt dat M uiteindelijk de startplek wordt voor mensen als ze hulp nodig hebben bij het zoeken van producten en zoekopdrachten.

Facebook test M voorlopig alleen op een paar honderd inwoners van de San Francisco Bay Area in Californië. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de dienst langzaam wordt uitgerold en uiteindelijk voor iedereen beschikbaar is. Wanneer we M in Nederland kunnen verwachten is dus nog even afwachten.