Het was ergens in november toen ik het las, de teddybeer van mijn dochter Yara is gehacked! Die had ik niet zien aankomen.

De teddybeer was mega interactief. Dat leek mij als gadget-liefhebber dus wel wat. Hij herinnerde mij aan dierendag en begon in november alvast sinterklaasliedjes te zingen. Daarnaast wist hij wanneer de vriendjes en vriendinnetjes van Yara jarig zijn. Hij wist alleen niet dat hij gehacked zou worden.

Het bewijst meteen het gevaar van IoT, oftewel ‘Internet of Things’, oftewel ‘alle meuk van vork  tot aan teddybeer wat we tegenwoordig op internet willen aansluiten. Het bedrijf achter “de grote roze beer” is VTech, de hackers maakten informatie van bijna 5 miljoen ouders en 200.000 kinderen buit en staat daarmee op een verdienstelijke 7e plek van grootste datahacks.

Stilte retraites en yoga

En het is helemaal niet erg. We moeten ons er alleen bewust van zijn dat dit de toekomst zal zijn. Dat er naast nieuwe mooie producten heel veel interactieve troep op de markt komt. En dat er steeds meer hacks en afleiding komt. Naast 2 trillende en piepende telefoons, tablets en laptops lag er bij ons nu ook een zingende teddybeer in de hoek die me er 12x per dag aan hielp herinneren dat het bijna dierendag was. En dat terwijl we geen huisdieren hebben.

Het is ook niet gek dat men steeds meer de behoefte krijgt om soms even offline te gaan. Half hipster-Amsterdam gaat momenteel naar stilte-retraites in schimmige kloosters, yogaat 2x per week en neemt mind-fullness als toetje toe. Ik houd het zelf bij mijn telefoon regelmatig op ‘niet-storen’ te zetten, niet direct op alle appjes te reageren en geen interactieve teddyberen meer te kopen. Ik hoop dat dat genoeg is.

Dat het een wereldwijde trend is, dat liet Shutterstock (een van de grootste stock-foto websites) mooi zien in hun trendrapport van 2016. We willen naast ‘connected’ zijn ook enorm graag onszelf ‘unpluggen’.

Shutterstock-trends

Bekijk het image trends rapport van shutterstock

No bullshit

Bij WeDigital hebben we onze vaste klanten met nieuwjaar een zelfgemaakt spelletje kwartet gegeven. Een bullshit-kwartet waarmee je even écht social kunt zijn en kunt lachen om alle buzz- en onzinwoorden waarmee je te maken krijgt als je op kantoor werkt. Ook even terug naar de basis van wat we allemaal doen en zeggen.

En die teddybeer? Onschuldige Yara met een gehackte teddybeer op schoot.. dat kon ik niet aan. Die hebben we samen buiten verbrand, gewoon ouderwets gezellig fikkie stoken.

Geniet dus van digital, maar met mate.